top of page

Zihnimizi Yenmek

  • Yazarın fotoğrafı: ByKorel
    ByKorel
  • 24 Tem 2019
  • 3 dakikada okunur

Merhaba, ben Korel. Kafanızın içindeki o küçük sesi biliyorsunuz. Yalnız kaldığınızda ya da bir problemi çözmeye çalışırken konuştuğunuz o sesi, kendinizi. Bu ses ne kadar hayat yoldaşınız olsa ya da karar vermenizi sağlasa da sizi çıkmaza sokabiliyor. Benim en büyük düşmanın kendimdir ve çoğu insanda da durumun aynı olduğunu düşünürüm. Kendinize en büyük zararı yine kendiniz verirsiniz. Şu an kişisel gelişimciler gibi konuştuğumu fark ettim. Konuya girme konuşmamı çalışmam gerekiyor :(





Şaka bir yana depresyon ve anksiyete hastalarının en büyük sıkıntıları kendi düşüncelerinin kurbanı olmalarıdır. Öylesiniz demiyorum örnek veriyorum. Kafalarındaki ses olayları sürekli kötüye yormalarına, hayatlarındaki güzel şeyleri görmezden gelmelerine ve kendilerinden nefret etmelerine sebep olur. Peki bunu nasıl önleyebiliriz? Nasıl zihnimizin efendisi olabiliriz? Örneklerle inceleyelim.


1- Beynimizin duygusal kısmına “Shut up bitch!” diyerek.

Kafamızın içindeki problem bizi duygusal yaptığında beynimizin “Amigdala” isimli kısmı selaam diyerek kontrolü ele almaya başlar. Bu hoş isimli parçanın işlevi korku duygusu başta olmak üzere duyguları yönetmektir. Amigdala dostumuz bize her şeyin mahvolduğunu, sıkıntımızı asla çözemeyeceğimizi, hayatımızın sona erdiğini söyler. Yapmamız gereken konu ne olursa olsun beynimize odaklanıp şunu demektir. Evet bu bir problem ama mantıklı düşünürsem çözüm bulabilirim. Bu beynimizin rasyonel parçalarının kontrolü almasını sağlar.




Örnek 1: Hamit’in dört yıllık sevgilisi Hamit’i aldatmıştır. Hamit’in hayatı bitmiştir, tekrar kadınlara güvenemeyecektir, yalnız ölecektir. Hamit derin bir nefes alır ve amigdalaya kes sesini der. Hamit, “Evet bu çok üzücü bir problem, ihanete uğramak bana büyük bir zarar verdi ama hayatımın sonu değil. Sonuçta İŞİD birazdan kafamı kesmeyecek.” Diye düşünür. Sevgilisiyle mutlu anlar yaşadığını, onu çok sevdiğini kabullenir ama o bir bireydir ve böyle bir ihaneti hak etmiyordur. Bir hafta kadar yas tutar, kendine zaman ayırır, telefonunu kapar, sevdiği şeyleri yapar ve kendini hazır hissedince yaralarını sarmaya başlar.


Not: Yas tutmak önemlidir gençler. Yas tutmayı ertelemeyin ve sıcağı sıcağına yaşayın. Yoksa olay peşinizi uzun süre bırakmaz.


İlk maddemizin işe yaramadığı ve duygusallıktan kurtulamadığımız anlar vardır. Böyle anlarda yapabiliyorsanız olayı düşünmeyi bırakıp birkaç saat beklemek sizi sakinleştirir. Zaman geçtikçe sorunun önemini kaybettiğin fark edeceksiniz.


Örnek 2: Hakan’ın uykusu kaçmıştır. Annesiyle ettiği kavga kafasını kurcalamaktadır. Hakan gecenin bu vaktinde sorunu çözemeyeceğini fark eder, sabah annesine kahvaltı hazırlamak için alarmını kurar ve uykuya dalar.


2- Gerçekçi bir perspektifle bakmak.

Rasyonel parçalar kontrolü almaya başladığında farkı hissedeceksiniz. Sizi buhrana sokan o duygusal döngüden çıkmaya başlayacaksınız. Bu aşamada probleme rasyonel bakmaya çalışın. Çoğu zaman sorun sandığımız kadar kötü değildir. Not almak işe yarar çünkü problemi materyalleştirmiş olursunuz.


Örnek 3: İrem kocası Abdullah ile olan sıkıntılarını çözememektedir. Eline bir kağıt alır ve maddeler halinde sorunları yazar. Problemin kocasının onu umursamamasında olduğunu fark eden İrem kocasından ayrılır ve daha mutlu bir hayat yaşamaya başlar.


3-Empati ve farklı bir yol bulmak.

Sorun insan kaynaklı ve içinden çıkılmaz ise empati yapmaya çalışmak iyidir. Karşı tarafın size niye böyle davrandığını onun açısından anlarsanız problemi nasıl çözeceğinize dair fikirler oluşmaya başlar. Ek olarak problemde çıkılmaz bir döngüye girdiyseniz farklı çözüm yollarına bakmak gereklidir ve bununla ilgili kişisel taktiğim olayı küçük parçalara bölüp ana sıkıntıya ulaşmaktır.


Örnek 4: Ahmet arkadaşı Mehmet ile kavga etmiştir. Bu durum Ahmet’i üzmektedir. Ahmet gereksiz gururunu bırakır ve Mehmet’in ona niye sinirli olduğunu anlar. Bu sayede Ahmet Mehmet ile daha olgun konuşur ve sıkıntıları çözülür.


Örnek 5: İbrahim aşırı özgüvensiz bir insandır. Konu üzerinde objektif ve sakince düşünür. Sevgilisi olmadığı için özgüvensiz olduğunu fark eder. Kendine bakım yapar, spora gider, “Anksiyeteyi yenmek” adlı tezimi okur, beş yıldır hoşlandığı kıza açılır. Reddedilir ama artık özgüveni vardır. Hayriye diye bir kız ondan hoşlanır ve sevgili olurlar.


4- Köprüleri yıkmak.

Sorun kesinlikle içinden çıkılmaz ise boş vermenin vakti gelmiştir. Elinizden geleni yapın ama olmuyorsa şunu unutmayın ki hiçbir şey sizden değerli değildir.


Örnek 6: Hayriye patronuyla olan sorununu çözememiştir. İstifasını verir, güzel bir tatil yapar ve yeni bir iş bulur.


İsim seçimleri güzeldi kabul edin 😊


Vakit ayırdığınız için teşekkürler.


Kaynakça:


Comments


  • Twitter
  • Instagram

Bana abone ol dostum

Teşekkürleer

Bir Skhul Topluluğu Sitesidir.

bottom of page